Donderdag 24 maart kwamen acht van de beste en meest gemotiveerde student companies van Nederland bij elkaar op de Zuidas in Amsterdam. Zij deden mee aan het Venture Café, georganiseerd door Jong Ondernemen en J.P. Morgan. De teams waren naar voren geschoven door hun eigen hogescholen – de Hogeschool Zeeland, Hogeschool Utrecht, CAH Vilentum en Fontys Eindhoven.

‘Het begint allemaal met een idee’, opende Frederik Verhorst van J.P. Morgan het Venture Café, ‘en vanuit daar gaan we kijken hoe we jullie verder kunnen helpen’. Met behulp van zeven topbankiers, van de Amerikaanse zakenbank, streden de viertallen tegen elkaar in een heuse challenge: welk team zou na anderhalf uur hard werken de investeerders overtuigen om in hun bedrijfsconcept te investeren? Tijdens het programma Student Company mogen de verschillende companies maximaal €3.000 ophalen, in deze challenge moesten de teams grenzeloos denken en ging het om een (fictief) investeringskapitaal van maximaal een ton. De enthousiaste en goed ingelezen bankiers daagden de teams uit verder te denken dan hun huidige plan en schaal.

Hoog niveau
Het niveau gedurende de middag lag erg hoog, aldus Peter Kerckhoffs, de juryvoorzitter en baas van de Nederlandse tak van J.P. Morgan. Acht steengoede pitches werden ieder gevolgd door een vragenvuur van de doorgewinterde investeerdersjury. Om het niveau hoog te houden ontvingen alle teams ook scherpe feedback waarmee ze aan de slag gaan.

Een eervolle vermelding was er voor PlayActive (HU), die met een zelf ontwikkeld gezelschapsspel de aandacht trokken. De eerste prijs, en daarmee een ticket voor de Benelux-finale, was er voor ToolCarrier van de CAH Vilentum. Het op zak hebben van een patent, een goed verhaal voor de toekomst en een mooi aanbod (20% aandelenkapitaal voor €100.000) gaf uiteindelijk de doorslag.