Zaken doen stopt niet bij de grens van Nederland. Het is belangrijk dat jongeren al zo vroeg mogelijk ervaring opdoen met internationaal ondernemen, zodat ze later goed kunnen functioneren in een snel veranderende en sterk globaliserende arbeidsmarkt. Vanaf dit schooljaar stimuleren Jong Ondernemen en partner SAP Nederland daarom internationaal ondernemen via het project Enterprise without Borders (EwB).

EwB is voor middelbare scholen die een internationale verdiepingsslag willen aanbrengen binnen het ondernemerschapsprogramma Junior Company. Via de samenwerking tussen SAP Nederland en Jong Ondernemen krijgen junior companies de mogelijkheid om internationaal te ondernemen en samen te werken. Jan Theodoor Wiltschek, Presales Director Innovation & Industries bij SAP Nederland: “Zo kweken we de topondernemers van morgen en zetten we Nederland nog nadrukkelijker op de kaart als innovatieparadijs.”

Op allereerste zakenreis naar Malmö

Jong Ondernemen maakt onderdeel uit van internationale netwerken JA Worldwide en JA Europe, met alleen al 37 zusterorganisaties in Europa. Bij deze organisaties zijn meer dan 30.000 scholen aangesloten, van wie velen deelnemen aan een met Junior Company vergelijkbaar programma.

Leerlingen van het Willem van Oranje College uit Waalwijk maakten van 8 tot 11 maart dankbaar gebruik van dit netwerk. Zij bezochten de Malmö Borgarskola in Zweden. Tijdens de drie dagen maakten de leerlingen kennis met vijftig Zweedse junior companies en, via een Market Fair, met de Zweedse markt. Leny van der Ham, docent en oprichten van het International Business College(IBC), onderdeel van 20-80learning: “Door in aanraking te komen met andere culturen leren de leerlingen dat mensen verschillen en ook hetzelfde zijn. De leerlingen leren dat je rekening moet houden met de ander. Juist in een andere cultuur vallen de verschillen in rituelen, gewoontes en normen en waarden sneller op dan in het eigen land.”

De leerlingen staken vooral iets op doordat ze met een andere cultuur en taal in aanraking kwamen. Wat hebben ze het geleerd? Leny: “Heel veel! Een andere taal spreken, luisteren naar elkaar, ze hebben ervaren hoe het is buiten de comfortzone te treden, samenwerken en natuurlijk op een andere manier ondernemen.”

International Junior Company Award

Ook de junior companies die deelnemen aan Junior company van het jaar 2017werden uitgedaagd om groots en internationaal te denken. Jan Theodoor Wiltschek: “De halve finalisten kregen de opdracht om de slimme fietsbel van SAP Nederland internationaal uit te rollen.” Op 7 april reikte SAP Nederland de International Junior Company Award uit aan Second Light, een junior company van het Roelof van Echten College. Met een overtuigende bedrijfsvideo wisten de leerlingen het best de SafeToBike aan Zweedse consumenten te verkopen.