Op vrijdag 5 februari vond de eerste Cisco & Jong Ondernemen Creathon plaats op het Nederlandse kantoor van Cisco in Amsterdam. Zes teams gingen met elkaar de strijd aan: welke student company wist het best Internet of Everything in het bedrijfsidee te verwerken? In een spannende finale gaf een wervelende pitch de doorslag, studenten van ItKnows van de Haagse Hogeschool gingen met de eerste Technopreneurship Award naar huis. Drie deelnemers blikken terug op hoe zij de Creathon beleefd hebben…

Tom Danloy, begeleider vanuit Cisco
“Ik was enorm benieuwd met welke ideeën studenten tijdens de Creathon zouden komen. Welke oplossingen zien zij voor de uitdagingen van de toekomst? Een van de teams was oplossingen aan het bedenken om zorg op afstand mogelijk te maken. Je ziet vaak dat ziekenhuizen een beperkte capaciteit hebben aan bedden en daarom mensen in hun thuisomgeving verder willen helpen.

Tom Danloy

Tijdens de Creathon hielp ik studenten vooral bij het denkproces – meer structuur aanbrengen. Ik zag de studenten soms vastlopen op de oplossing die ze willen bieden. Het advies dat ik dan vaak geef is om terug te gaan naar de probleemstelling en om werkelijk in de huid te kruipen van een eindgebruiker.  Ze moeten zich goed beseffen wat er bij hun doelgroep leeft zodat ze deze mensen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Ik zou andere collega’s binnen Cisco zeker aanraden om ondernemende studenten te begeleiden. Binnen een groot bedrijf is er vaak een bepaalde vaste manier van denken. Studenten staan daar helemaal niet bij stil en kijken juist met een frisse blik naar uitdagingen die binnen een bedrijf spelen. Gedurende de dag ben ik voor hen misschien een raadgever/coach en iemand die hen uitdaagt, maar zij geven mij veel inspiratie die ik in mijn eigen werkzaamheden kan gebruiken.”

Sjoerd van ‘t Zet

Sjoerd van ’t Zet, student van student company ItKnows
“Het project van Jong Ondernemen en Cisco over Internet of Everything  vind ik erg waardevol – het geeft een stukje inzicht in de toekomst. Het gastcollege gaf mij een goed beeld van hoe we alles aan elkaar kunnen linken. Een vrij abstract idee werd ineens heel praktisch. Ook de Creathon op het kantoor van Cisco was erg inspirerend! Elke expert die ik sprak gaf weer een ander perspectief op de mogelijkheden voor onze student company. Volgens mij staan we aan de voet van iets heel groots en door dit project kan ik hier met onze student company aan meedoen!

Ik vond het erg interessant om zowel op school als bij Cisco met het onderwerp Internet of Everything aan de slag te gaan. Op het kantoor van Cisco kwam ik erachter dat er nog veel meer te leren is dan je binnen je opleiding doet. Mijn horizon van dingen die ik dacht dat er na mijn opleiding mogelijk waren is nog verder verbreed.”

Frieda Woldhek, docent van Haagse Hogeschool
“Ik vind het heel interessant om mee te doen aan alle projecten die ervoor zorgen dat studenten in aanraking komen met het bedrijfsleven en andere, nieuwe manieren van denken. Zo worden mijn studenten op een andere manier op weg geholpen dan wij ze op school kunnen bieden. Zeker als het gaat om Internet of Everything: dat is een enorm actueel thema waar studenten tijdens en na de opleiding zeker mee te maken gaan krijgen. Hoe eerder ze daarmee in aanraking komen, hoe beter!

Frieda Woldhek

Ik ben erg nieuwsgierig hoe studenten een voor hen relatief abstract concept, namelijk het Internet of Things, praktisch gaan toepassen in hun bedrijfsidee. Via een Creathon wordt het team op de proef gesteld: hoe gaan ze om met de kennis en expertise die ze vanuit Cisco krijgen? Hoe werken ze onder druk samen?

Ik zou andere docenten zeker aanraden om met een project als dit mee te doen. Je hoeft geen Technische Bedrijfskunde te studeren om dit onderwerp te begrijpen en mee aan de slag te gaan. Het is een relevant thema dat een snelle ontwikkeling doormaakt. De ontwikkeling gaat zo hard, studenten moeten al tijdens hun opleiding leren met welke consequenties dit thema heeft op hun toekomstige werk en leven.”

Foto’s: Gijs de Kruijf Photography